29
Οκτωβρίου
2020

Αμείλικτα ερωτήματα για τη μικρή Μελίνα: Απαντήσεις περιμένουν οι τραγικοί γονείς - 19/01/2016

 
Στον λαβύρινθο των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνεπάγεται η αναζήτηση των οδυνηρών «πώς» και «τι» προκάλεσε τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας βρίσκεται «εγκλωβισμένη» η οικογένεια Παρασκάκη.
 
Την ώρα που η αγωνία τους κορυφώνεται εν αναμονή των τοξικολογικών εξετάσεων σε πρώτη φάση (οι ιστολογικές έχουν σταλεί στο μοναδικό εξειδικευμένο τμήμα της Ιατροδικαστικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών)  αλλά και της ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής (από αυτήν θα εξαρτηθεί εάν θα διενεργηθεί ΈΔΕ για την υπόθεση του θανάτου του παιδιού), μπαίνει στην τελική ευθεία η πειθαρχική δίωξη της αναισθησιολόγου, εξαδέλφης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κυρίας Νεκταρίας Πολάκη, για το θέμα της κλοπής και χρήσης ναρκωτικών ουσιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) τον περασμένο Μάιο.
 
Αύριο το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2016 θα ανοίξει τον «βαρύ»  φάκελο της αναισθησιολόγου του Βενιζέλειου, ο οποίος παρέμενε καταχωνιασμένος στα συρτάρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης επί τέσσερις μήνες διότι δεν υπήρχε Πειθαρχικό Συμβούλιο να το εξετάσει και να επιβάλλει ποινή.
 
Το ΠΑΓΝΗ έστειλε άρον άρον μετά τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη τον φάκελο της αναισθησιολόγου στην 7η ΥΠΕ και από εκεί παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν συνεδρίαζε επί μήνες διότι δεν είχε διοριστεί όπως έπρεπε πρόεδρος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο στη θέση του προέδρου του ανώτατου πειθαρχικού συμβουλίου του ΕΣΥ τοποθετήθηκε η αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κυρία Μεταξία Ανδροβιτσανέα.
 
Αύριο, το ανώτατο πειθαρχικό όργανο ιατρών ΕΣΥ θα εξετάσει εκτός ημερήσιας διάταξης την υπόθεση της Πολάκη. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, τα μέλη του Πειθαρχικού δεν μπορούν να συζητήσουν την υπόθεση αμέσως ούτε να επιβάλλουν τυχόν ποινή. Προβλέπεται όμως ότι μπορεί να ανατεθεί η υπόθεση Πολάκη σε έναν εξ των μελών, ο οποίος θα αναλάβει ως εισηγητής αυτής  να τη μελετήσει και να την παρουσιάσει σε επόμενη συνεδρίαση στο συμβούλιο ώστε να συζητηθεί και να αποφασιστεί τυχόν ποινή. Μπορεί επίσης παράλληλα με αυτή τη διαδικασία να αποφασιστεί να τεθεί η γιατρός σε προσωρινή αργία και μέχρι την συζήτηση της υπόθεσής της στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ.
 
«Εγκλωβισμένη» η οικογένεια Παρασκάκη
Οι γονείς της μικρής Μελίνας αποδύονται σε μια υπερπροσπάθεια αναζήτησης των μοιραίων «γιατί» που οδήγησαν στον θάνατο του παιδιού τους.

Σε αυτή τη φάση βρίσκονται σε εξέλιξη αφενός ο έλεγχος των τοξικολογικών και των ιστολογικών δειγμάτων, αφετέρου η προκαταρκτική εξέταση μέσα στο νοσοκομείο. Πρόκειται για διαδικασίες που εκτιμάται ότι θα δρομολογήσουν σημαντικές εξελίξεις όταν ολοκληρωθούν.

Η διοίκηση του νοσοκομείου μετέθεσε για το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι νομικοί εκπρόσωποι της οικογένειας Παρασκάκη δεν επιτρέπεται σε αυτή τη φάση να λάβουν γνώση του περιεχομένου της προκαταρκτικής, καθώς δεν έχει εκκινηθεί τυπικά κι επίσημα η πειθαρχική διαδικασία για τον θάνατο του παιδιού. Εάν και εφόσον διενεργηθεί ΕΔΕ, τότε θα μπορέσουν να λάβουν γνώση για το τι έγινε κατά τις  κρίσιμες ώρες της 28ης και 29ης Δεκεμβρίου που εισήχθη το παιδί για να αφαιρέσει τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις και δεν ξύπνησε ποτέ. 
 
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, αυτά θα δείξουν τις φαρμακευτικές ουσίες που πιθανόν έχουν «παραμείνει» στο βιολογικό δείγμα του άτυχου παιδιού και να αναζητηθεί εάν μπορούν να συνδέονται με τυχόν αλλεργικό σοκ. Οι ιστολογικές εξετάσεις θα γίνουν στο Τμήμα Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου υπάρχει εξειδικευμένο εργαστήριο για βρέφη-νήπια- παιδιά – τις εξετάσεις θα κάνουν οι αναπληρωτές καθηγητές κκ Νικόλαος Γούτας και Δημήτρης Βλαχοδημητρόπουλος. Η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας, κυρία Ελπίδα Σπανουδάκη διατηρεί το δικαίωμα να ελέγξει επίσης ανά πάσα στιγμή το ιστολογικό υλικό.
 
Στις απαντήσεις των ιστολογικών εξετάσεων θα αναζητηθεί η εκδήλωση αλλεργικού σοκ, εάν και πώς επηρεάστηκαν άλλα ζωτικά και ευαίσθητα όργανα του παιδιού από την ανακοπή, όπως οι πνεύμονες, η καρδιά ή ο εγκέφαλος, καθώς και τυχόν κληρονομικές παθήσεις που μπορεί να είχαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του περιστατικού. Οπως εξηγούν ιατροδικαστές, οι ιστολογικές θα δείξουν εάν σε κυτταρικό επίπεδο υπάρχει τυχόν αναφυλακτική αντίδραση, δηλαδή αλλεργικό σοκ. Ακόμη δηλαδή κι αν δεν ανιχνευτούν τα επίμαχα φάρμακα που μπορεί να πυροδότησαν την αλλεργική αντίδραση, από την ιστολογική ανάλυση θα διαφανεί εάν το άτυχο παιδί είχε εκδηλώσει την αναφυλακτική αντίδραση μετά το χειρουργείο.
 
Επίσης, η ιστολογική ανάλυση θα δείξει ποιες συνέπειες είχε στον οργανισμό του παιδιού η ανακοπή που υπέστη (βάσει του ιατρικού ανακοινωθέντος μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης και ενώ βρισκόταν στην ανάνηψη), αλλά και η έγκαιρη ή μη αντιμετώπισή της, δηλαδή η ανάταξη. Με δεδομένο ότι η ανακοπή προκαλεί υποοξυγοναιμία, το όργανο που μπαίνει στο ιατροδικαστικό μικροσκόπιο είναι ο εγκέφαλος ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ισχαιμικές βλάβες - οι οποίες από μόνες τους είναι ικανές να οδηγήσουν στον θάνατο. Σύμφωνα με το ιστορικό της επέμβασης που δόθηκε από τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ, η 4χρονη υπέστη τουλάχιστον δύο καρδιακές ανακοπές, γεγονός που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συνδέεται με ισχαιμική εγκεφαλική βλάβη.
 
Κρίσιμος είναι επίσης ο έλεγχος των πνευμόνων από όπου αναμένονται απαντήσεις για το αλλεργικό σοκ αλλά και για τυχόν άλλες παθήσεις που δεν διαγνώστηκαν προεγχειρητικά (π.χ. κάποιας μορφής άσθμα). Τέλος, από τον ιστολογικό έλεγχο θα αναζητηθεί τυχόν καρδιολογικό «προβληματικό» υπόβαθρο το οποίο πιθανόν να μη γνώριζε η οικογένεια της μικρής Μελίνας, όπως κάποια κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια η οποία άλλαξε αίφνης την επέμβαση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μακελειό στο Ορλάντο: Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε στην καρδιά των ΗΠΑ
Ο Αφγανός Ομάρ Ματίν από το 2007 εργαζόταν ως ένοπλος φρουρός στη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου
Η παράξενη και απίστευτα τραγική ιστορία του «Τιτανικού των Ναζί»
Η καριέρα του ήταν πιο δοξασμένη από αυτή του Τιτανικού και το τέλος του ακόμα πιο δραματικό - Βυθίστηκε την τελευταία ημέρα του πολέμου από φίλια πυρά παρασέρνοντας στον θάνατο πάνω από 5 χιλιάδες αιχμαλώτους εβραϊκής καταγωγής
Χόκινγκ: Η ανθρωπότητα απειλείται - Ποιοι είναι οι 3 μεγάλοι κίνδυνοι
«Μόνο αν ζήσουμε στο διάστημα θα τα καταφέρουμε, αλλά αυτό θα μπορέσει να γίνει σε 100 χρόνια και μέχρι τότε πρέπει να προσέχουμε» η συμβουλή του επιστήμονα
Ιορδανία: Δορυφόροι έφεραν στο φως τεράστιο μνημείο στην Πέτρα 2.150 ετών
Το μνημείο έχει το μήκος μιας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων, δύο φορές το πλάτος της, και βρίσκεται μόνο 800 μέτρα νότια του κέντρου της αρχαίας πόλης
Βρήκαν ξεχασμένο αρχαίο ελληνικό στεφάνι μυρτιάς 2.300 ετών
Βρέθηκε μέσα σε χαρτοκιβώτιο τυλιγμένο σε εφημερίδες κάτω από το κρεβάτι ηλικιωμένου που το κληρονόμησε από τον παππού του
Ο Ολυμπιακός ζητά την τιμωρία του Πεδουλάκη
Λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ στη σειρά των τελικών της Basket League ο Ολυμπιακός έκανε καταγγελία κατά του προπονητή του Παναθηναϊκού
Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Ένας τελικός που θα μπορούσε να είναι γιορτή...
Έπειτα από ταλαιπωρία, αναβολές και συσκέψεις ανάμεσα σε Κοντονή, ΕΠΟ και FIFA, οι δυο ομάδες βρήκαν το... δρόμο για το ΟΑΚΑ και είναι έτοιμες να κοντραριστούν (20:30 OTEsports και μαγνητοσκοπημένο από την ΕΡΤ) για την τελευταία κούπα της χρονιάς
Κυπελλούχος η ΑΕΚ, 2-1 τον Ολυμπιακό στο άδειο ΟΑΚΑ
Με την κατάκτηση του Κυπέλλου συνοδεύτηκε, τελικά, η επιστροφή της Ένωσης στα «μεγάλα σαλόνια» - Η ομάδα του Μανωλά προηγήθηκε με 2-0 (39` Μάνταλος, 51` Τζιμπούρ) εκμεταλλευόμενη τα αμυντικά κενά των ερυθρόλευκων - Ο Τσόρι Ντομίνγκεζ μείωσε για τον Ολυμπιακό στο 85`
Εκπληκτικά πορτρέτα που δεν θα πιστεύετε ότι είναι ζωγραφισμένα στο χέρι