26
Οκτωβρίου
2020

Ασφαλιστικό: Θερίζει μικρομεσαίους, προστατεύει τα κατώτατα, ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή - 22/01/2016

 
Τις βασικές γραμμές του σχεδίου του που προβλέπει τη σφαγή των μικρομεσαίων, την προστασία μόνο των πολύ φτωχών και την ενθάρρυνση της φοροδιαφυγής επανέλαβε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Ευάγγελο Αποστόλου βλέποντας την κοινωνική ένταση όλο να ανεβαίνει. 

Ο υπουργός Εργασίας πολλάκις επανέλαβε στη συνέντευξή του ότι θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ «Οποιοσδήποτε έχει καθαρό εισόδημα 1.000 ευρώ κερδίζει από τη μεταρρύθμιση και από τις εισφορές και από τις προβλεπόμενες συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος. 

Ενδεικτικό του σκεπτικού του ήταν η δήλωσή του ότι «αντιστοιχούμε τη σύνταξη με το εισόδημα που δηλώνει. Όποιος δηλωνει 6.000 ευρώ θα πάρει ανάλογη σύνταξη, όποιος βγάζει 60.000 ευρώ θα πάρει μέχρι 3.000 ευρώ γιατί έτσι πρέπει».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών τους «φτάνει να μην υποχωρούμε από τις βασικές αρχές: Να μην υπάρχουν πολίτες 2ης κατηγορίας, την αρχή της ισονομίας και την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στο ρητορικό ερώτημα, ωστόσο, γιατί τότε να διαμαρτύρονται οι αγρότες απάντησε ότι «είναι λογικό να ανησυχούν μετά από 5 χρόνια Μνημόνια. Καλά κάνετε και ανησυχείτε, Δείτε τις προτάσεις μας».

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι το 2017 θα υπάρξουν και αγρότες που θα δουν κέρδη σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλουν τώρα.

Υποστήριξε, δε, ότι με το σχέδιό του τώρα θα δίνεται σύνταξη στους αγρότες ενώ μέχρι τώρα δίνονταν επιδόματα. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο ΟΓΑ δεν θα διατηρηθεί ως αυτόνομο ταμείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος είπε ότι «στα θέματα φορολογίας αυτή την εποχή δεν έχουμε αλλαγές». «Καλώ όποιον θέλει να κάνει διάλογο να ξεκαθαρίσουμε οτι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα σχέδια και δεν περιλαμβάνονται από ό,τι φαίνεται στα προαπαιτούμενα της επόμενης περιόδου. Υπάρχει μια σύγχιση για το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία. Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό και θα αλλάξουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει. Θυμίζω ότι με τη συμφωνία του Αυγούστου οι δύο αλλαγές είναι η σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% έως το 2017. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο. Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγροτη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος».

«Καλώ τους ελληνες αγρότες να δούμε την επόμενη μέρα. Να ξεκαθαρίσω ότι βρέθηκα στην ύπαιθρο γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με πόρους πάνω από 6 δισ. και 14 δισ. επιπλέον ενισχύσεις για αγρότες. Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για αναδιάρθρωση και παραγωγική ανασυγκρότηση» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου χαρακτηρίζοντας το διάλογο ως «μονόδρομο».

«Δεν έχουμε σκοπό να εξοντώσουμε τους πιο πλούσιους αλλά ζητάμε πιο πολλά από όσους έχουν να δώσουν. Αυτός είναι ο σκοπός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση για μείωση δαπάνης αλλά προσπαθούμε να τη μοιράσουμε ωστε να επιβαρυνθούν αυτοί που έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλοςαπαντώντας σε ερωτήσεις.

«Θέλουμε να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες με τους άλλους για τους αγρότες. Προτάσεις που δίνουν βάρος στην ιδιαιτερότητα των αγροτών θα τις συζητήσουμε αρκεί να μην είναι σε βάρος των αγροτών. Πάντα οι αγρότες θα έχουν μια χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση σε σχέση με τους άλλους μη μισθωτούς. Άρα πάντα θα ειναι στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη όσο θα υπάρχει η ανισότητα των εισοδημάτων τους» πρόσθεσε στη συνέχεια.
 
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ από το Νταβός ο υπουργός Έργασίας έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι θέλουν να κάνουν στην κοινωνική ασφάλιση ίδια με την ιδιωτική.

Θέλουν να μοιράσουν την ευθύνη

Παράλληλα οι υπουργοί που εμφανίζονται στην Βουλή για να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών επιχειρούν να μετριάσουν τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση και να επιμερίσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί το νέο ασφαλιστικό και στην αντιπολίτευση.

«Αυτοί που τώρα χτυπούν την πλάτη στα κινήματα της γραβάτας ετοιμάζουν πολύ χειρότερα μέτρα από αυτά που είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να πάρει» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς η συμφωνία έχει ορισμένες επιπτώσεις όπως το ασφαλιστικό» υπενθύμισε όμως ότι το νέο μνημόνιο δεν ψηφίστηκε μόνο από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τόνισε: «όποιες επιπτώσεις θα προσπαθήσουμε σε σύντομο διάστημα να τις απαλύνουμε».

Ο κ. Αποστόλου μάλιστα, απαντώντας μάλλον στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Νταβός είπε προς τον έλληνα πρωθυπουργό «είναι η εφαρμογή ανόητε», ανέφερε: «Κάνω σαφές ότι η εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους – που υπερψηφίστηκε και από εσάς και από τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου - δυστυχώς έχει επιπτώσεις σε μερικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό. Όμως και αυτές οι επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες».

Αναφορικά με τα αγροτικά μπλόκα αλλά και τα επεισόδια στην Κομοτηνή είπε «είμαι από τους πολιτικούς που έχω περπατήσει πολλά μπλόκα. Σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται και θα βρεθούν θερμόαιμοι που θα ανεβάσουν τους τόνους όπως στην Κομοτηνή».

Πάντως, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Δαβάκη για το πότε θα πληρωθούν οι εξισωτικές ενισχύσεις είπε πως θα δοθεί παράταση για υποβολή ενστάσεων – για όσους δεν έχουν πληρωθεί ακόμα – έως την 1η Φεβρουαρίου η οποία όμως θα προκαλέσει και παράταση του χρόνου πληρωμής.

Ο κ. Αποστόλου μάλιστα με συνέντευξή του στο News247 μοιράζει και υποσχέσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης του φορολογικού των αγροτών και δηλώνοντας: «Το Μάρτιο θα ξεκινήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να μεγαλώσουμε την πίτα ώστε και οι αυξήσεις στους φόρους και τις εισφορές να είναι αμελητέες»!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μακελειό στο Ορλάντο: Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε στην καρδιά των ΗΠΑ
Ο Αφγανός Ομάρ Ματίν από το 2007 εργαζόταν ως ένοπλος φρουρός στη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου
Η παράξενη και απίστευτα τραγική ιστορία του «Τιτανικού των Ναζί»
Η καριέρα του ήταν πιο δοξασμένη από αυτή του Τιτανικού και το τέλος του ακόμα πιο δραματικό - Βυθίστηκε την τελευταία ημέρα του πολέμου από φίλια πυρά παρασέρνοντας στον θάνατο πάνω από 5 χιλιάδες αιχμαλώτους εβραϊκής καταγωγής
Χόκινγκ: Η ανθρωπότητα απειλείται - Ποιοι είναι οι 3 μεγάλοι κίνδυνοι
«Μόνο αν ζήσουμε στο διάστημα θα τα καταφέρουμε, αλλά αυτό θα μπορέσει να γίνει σε 100 χρόνια και μέχρι τότε πρέπει να προσέχουμε» η συμβουλή του επιστήμονα
Ιορδανία: Δορυφόροι έφεραν στο φως τεράστιο μνημείο στην Πέτρα 2.150 ετών
Το μνημείο έχει το μήκος μιας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων, δύο φορές το πλάτος της, και βρίσκεται μόνο 800 μέτρα νότια του κέντρου της αρχαίας πόλης
Βρήκαν ξεχασμένο αρχαίο ελληνικό στεφάνι μυρτιάς 2.300 ετών
Βρέθηκε μέσα σε χαρτοκιβώτιο τυλιγμένο σε εφημερίδες κάτω από το κρεβάτι ηλικιωμένου που το κληρονόμησε από τον παππού του
Ο Ολυμπιακός ζητά την τιμωρία του Πεδουλάκη
Λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ στη σειρά των τελικών της Basket League ο Ολυμπιακός έκανε καταγγελία κατά του προπονητή του Παναθηναϊκού
Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Ένας τελικός που θα μπορούσε να είναι γιορτή...
Έπειτα από ταλαιπωρία, αναβολές και συσκέψεις ανάμεσα σε Κοντονή, ΕΠΟ και FIFA, οι δυο ομάδες βρήκαν το... δρόμο για το ΟΑΚΑ και είναι έτοιμες να κοντραριστούν (20:30 OTEsports και μαγνητοσκοπημένο από την ΕΡΤ) για την τελευταία κούπα της χρονιάς
Κυπελλούχος η ΑΕΚ, 2-1 τον Ολυμπιακό στο άδειο ΟΑΚΑ
Με την κατάκτηση του Κυπέλλου συνοδεύτηκε, τελικά, η επιστροφή της Ένωσης στα «μεγάλα σαλόνια» - Η ομάδα του Μανωλά προηγήθηκε με 2-0 (39` Μάνταλος, 51` Τζιμπούρ) εκμεταλλευόμενη τα αμυντικά κενά των ερυθρόλευκων - Ο Τσόρι Ντομίνγκεζ μείωσε για τον Ολυμπιακό στο 85`
Εκπληκτικά πορτρέτα που δεν θα πιστεύετε ότι είναι ζωγραφισμένα στο χέρι