24
Οκτωβρίου
2020

Χιλιάδες «καλεσμένοι» στα ολοήμερα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης - 20/06/2015

 

Το στολίδι της Αθήνας γιορτάζει τα έξι χρόνια λειτουργίας του με έκθεση για τη Σαμοθράκη - Τον τελευταίο χρόνο οι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 300.000- Οι 170.000 ήταν παιδιά

Οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες το έχουν αγκαλιάσει και τα νούμερα το αποδεικνύουν. Περίπου 8 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν περάσει τις πόρτες του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης από το 2009 μέχρι σήμερα, με τον μέσο όρο να αγγίζει τους 4.000 επισκέπτες την ημέρα. Σήμερα, 20 Ιουνίου, το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει έξι χρόνια ζωής με λαμπρές εκδηλώσεις. Βασική του εκδήλωση η νέα του έκθεση που εγκαινιάζει στα γενέθλια του με τίτλο «Σαμοθράκη: Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών». Ειδικά για τη βραδιά των γενεθλίων, μεθαύριο Σάββατο, η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα.

Στην έκθεση φιλοξενούνται συνολικά 252 εκθέματα από τη θέση Μικρό Βουνί (αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, αγγεία, ειδώλια, επιγραφές, μικροτεχνία), που συγκροτήθηκαν σε ομάδες με κριτήριο τη σχέση τους με τα κτίσματα του ιερού. 

Η έκθεση οργανώθηκε με θεατρικό τρόπο, βάση δύο κυκλικών κατασκευών του ιερού. Η πρώτη είναι ο θεατρικός κύκλος με αναβαθμούς για όρθιους θεατές, βωμό στο κέντρο και βάθρα αγαλμάτων στην περιφέρεια, από τα οποία σώθηκαν πολλές χάλκινες βλεφαρίδες. Εκεί βρέθηκε το χρυσό λιονταράκι περσικής προέλευσης που κοσμούσε κάποιο ρούχο ή αντικείμενο. 

Μια δεύτερη ενότητα εκθεμάτων προέρχεται από το Κτήριο του Τελετουργικού Χορού που θεωρείται χώρος τελετουργίας και σχετίστηκε με δωρεά του Φιλίππου Β΄, που στα μυστήρια της Σαμοθράκης γνωρίστηκε με την Ολυμπιάδα. Η τρίτη ομάδα εκθεμάτων σχετίζεται με το κτήριο που ονομάστηκε από τους ανασκαφείς Ιερόν και θεωρήθηκε ότι εκεί τελούνταν η τελευταία φάση της μυστικής λατρείας, η εποπτεία με την αποκάλυψη των ιερών συμβόλων. Η τελευταία μεγάλη ενότητα της έκθεσης έχει ευρήματα από τις νεκροπόλεις της Σαμοθράκης: σειρά μελανόμορφων αγγείων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται παναθηναϊκός αμφορέας του 525 π.Χ., πήλινα ειδώλια, ενώτια, δακτυλίδια και χρυσά ελάσματα.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ήταν ένα κτίριο που οι Αθηναίοι περίμεναν για πολλά χρόνια. Με πολλούς αγώνες από διάσημες προσωπικότητες και κυρίως την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, άνοιξε το 2009. Είναι το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο που είναι αποκλειστικά επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Το Μουσείο κτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα.
 
Βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακροπόλεως, σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα. Τον αρχιτεκτονικό σχέδιασμο μετά από ανοιχτό διαγωνισμό, κέρδισε ο Ελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσούμι, ο οποίος σχεδιάζοντας το κτίριοκινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες για να υλοποιήσει την ιδέα του: το φως, την κίνηση και τις βασικές αξίες της αρχιτεκτονικής.

Κίνηση: Η διαδρομή του επισκέπτη σχηματίζει ένα τρισδιάστατο βρόγχο, προσφέροντας μια αρχιτεκτονική και χωρική εμπειρία με αφετηρία την αρχαιολογική ανασκαφή ως την αίθουσα του Παρθενώνα και πίσω.

Φως: Το Μουσείο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον φυσικό φωτισμό, καθώς παρουσιάζει κυρίως έργα γλυπτικής τα οποία απαιτούν διαφορετικές συνθήκες φωτισμού από άλλους τύπους μουσείων.

Αρχιτεκτονική: Το Μουσείο δομείται γύρω από ένα πυρήνα από σκυρόδεμα με τις ακριβείς διαστάσεις της ζωφόρου του Παρθενώνα.
 
Οι συλλογές του Μουσείου εκτίθενται σε τέσσερα επίπεδα ενώ ένα πέμπτο στεγάζει τους βοηθητικούς χώρους όπως το εστιατόριο, το πωλητήριο και την αίθουσα επισήμων. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται η ανασκαφή που περιβάλλει τους κήπους του μουσείου. Στο δεύτερο επίπεδο του μουσείου παρουσιάζονται τα ευρήματα των κλιτύων της Ακροπόλεως. Στο τρίτο επίπεδο, σε μια μεγάλη τραπεζοειδή αίθουσα, παρουσιάζονται αντικείμενα από την μυκηναϊκή ως την πρώιμη κλασική εποχή της Ακρόπολης. Στο ανώτατο επίπεδο του μουσείου που είναι και το πιο εντυπωσιακό, βρίσκεται η αίθουσα του Παρθενώνα, όπου εκτίθενται όλα τα σωζόμενα στην Αθήνα γλυπτά του μνημείου. Από την αίθουσα αυτή είναι δυνατή η πανοραμική θέα μεγάλου μέρους της Αθήνας.
 
Το Μουσείο άνοιξε στις 20 Ιουνίου του 2009 με λαμπρά εγκαίνια παρουσία  του Προέδρου της Ε.Ε, σημαντικών προσωπικοτήτων και αρχηγών κρατών και έκτοτε φιγουράρει στις λίστες των ωραιότερων μουσείων παγκοσμίως, ενώ θεωρείται από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπης. Το τεράστιο βιβλίο επισκεπτών με τα δεκάδες διθυραμβικά σχόλια από επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου, είναι μια από τις αποδείξεις του πόσο έχει αγαπηθεί από το κοινό.
 
Μια ακόμα μεγάλη του επιτυχία πέραν της επισκεψιμότητας και των βραβείων του κτιρίου, είναι πως αποτελεί πρότυπο δημόσιου μουσείου για την χώρα μας. Όπως είχε δηλώσει και ο διευθυντής του κύριος Παντερμαλής πρόσφατα: «Το Μουσείο είναι δημόσιο, αλλά είναι το δημόσιο που όλοι θέλουμε, καθώς λειτουργεί σχεδόν έξι χρόνια χωρίς υποστήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δαπάνες του φτάνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καλύπτονται από εισιτήρια, εκδηλώσεις και τα έσοδα από το εστιατόριο και το πωλητήριο»
Και όλα αυτά μέσα σε πέντε χρόνια κρίσης που ταλανίζουν τη χώρα».

Εορτασμοί

Με τη συμπλήρωση του έκτου έτους λειτουργίας του, το Μουσείο Ακρόπολης ξεκινά μια σειρά εκθέσεων με έργα από την ελληνική περιφέρεια έτσι ώστε σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα απομακρυσμένων μουσείων να έρθουν στην Αθήνα και να παρουσιαστούν σε ένα πολυπληθές ελληνικό και ξένο κοινό. Το Σάββατο 20 Ιουνίου, ημέρα των γενεθλίων του Μουσείου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Μουσείου Ακρόπολης με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου και του ειδικού στις αρχαιότητες της Σαμοθράκης, κ. Δημήτρη Μάτσα. Η περιοδική έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την ίδια μέρα από τις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα και θα συνεχίσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.  
 
Την ίδια μέρα, στις 21:00 μ.μ., η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν στο προαύλιο του Μουσείου συναυλία με τίτλο «Άρωμα Παλιάς Αθήνας», με μελωδίες του μεσοπολέμου, του κινηματογράφου και της ελληνικής οπερέτας.
Την ημέρα των γενεθλίων του οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι μειωμένη (3 ευρώ) για όλους.
 
Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με ανακοινώσεις από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στη Σαμοθράκη.


protothema.gr
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μακελειό στο Ορλάντο: Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε στην καρδιά των ΗΠΑ
Ο Αφγανός Ομάρ Ματίν από το 2007 εργαζόταν ως ένοπλος φρουρός στη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου
Η παράξενη και απίστευτα τραγική ιστορία του «Τιτανικού των Ναζί»
Η καριέρα του ήταν πιο δοξασμένη από αυτή του Τιτανικού και το τέλος του ακόμα πιο δραματικό - Βυθίστηκε την τελευταία ημέρα του πολέμου από φίλια πυρά παρασέρνοντας στον θάνατο πάνω από 5 χιλιάδες αιχμαλώτους εβραϊκής καταγωγής
Χόκινγκ: Η ανθρωπότητα απειλείται - Ποιοι είναι οι 3 μεγάλοι κίνδυνοι
«Μόνο αν ζήσουμε στο διάστημα θα τα καταφέρουμε, αλλά αυτό θα μπορέσει να γίνει σε 100 χρόνια και μέχρι τότε πρέπει να προσέχουμε» η συμβουλή του επιστήμονα
Ιορδανία: Δορυφόροι έφεραν στο φως τεράστιο μνημείο στην Πέτρα 2.150 ετών
Το μνημείο έχει το μήκος μιας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων, δύο φορές το πλάτος της, και βρίσκεται μόνο 800 μέτρα νότια του κέντρου της αρχαίας πόλης
Βρήκαν ξεχασμένο αρχαίο ελληνικό στεφάνι μυρτιάς 2.300 ετών
Βρέθηκε μέσα σε χαρτοκιβώτιο τυλιγμένο σε εφημερίδες κάτω από το κρεβάτι ηλικιωμένου που το κληρονόμησε από τον παππού του
Ο Ολυμπιακός ζητά την τιμωρία του Πεδουλάκη
Λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ στη σειρά των τελικών της Basket League ο Ολυμπιακός έκανε καταγγελία κατά του προπονητή του Παναθηναϊκού
Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Ένας τελικός που θα μπορούσε να είναι γιορτή...
Έπειτα από ταλαιπωρία, αναβολές και συσκέψεις ανάμεσα σε Κοντονή, ΕΠΟ και FIFA, οι δυο ομάδες βρήκαν το... δρόμο για το ΟΑΚΑ και είναι έτοιμες να κοντραριστούν (20:30 OTEsports και μαγνητοσκοπημένο από την ΕΡΤ) για την τελευταία κούπα της χρονιάς
Κυπελλούχος η ΑΕΚ, 2-1 τον Ολυμπιακό στο άδειο ΟΑΚΑ
Με την κατάκτηση του Κυπέλλου συνοδεύτηκε, τελικά, η επιστροφή της Ένωσης στα «μεγάλα σαλόνια» - Η ομάδα του Μανωλά προηγήθηκε με 2-0 (39` Μάνταλος, 51` Τζιμπούρ) εκμεταλλευόμενη τα αμυντικά κενά των ερυθρόλευκων - Ο Τσόρι Ντομίνγκεζ μείωσε για τον Ολυμπιακό στο 85`
Εκπληκτικά πορτρέτα που δεν θα πιστεύετε ότι είναι ζωγραφισμένα στο χέρι