07
Δεκεμβρίου
2019

Το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό - 08/08/2015

 
Συχνά μέσα στη δίνη των οικονομικών συνθηκών και προβλημάτων το ξεχνάμε αλλά καλό θα ήταν να το θυμίζουμε πάντα στον εαυτό μας.
 
Αν αναρωτιόμαστε τι σημασία μπορεί να έχει σήμερα αυτή η ρήση, τότε δεν βλέπουμε ότι ο δημόσιος διάλογος συνεχώς ανακυκλώνει ψευτοδιλήμματα για  “ευρώ ή  δραχμή”, μνημόνιο ή αντιμνημόνιο,ή αναλώνεται σε ηθικολογίες για την εντιμότητα της αριστεράς ή της δεξιάς αντί να λύνει το πραγματικό πρόβλημα.
 
 
 
Το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό!
 
Στην χώρα μας η ελίτ δεν έπαιξε τον ρόλο που της αναλογεί ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο υγιές μοντέλο ανάπτυξης  στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Το αποτέλεσμα είναι ένα δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα  υπόδουλο του λαϊκισμού και  του πελατειακού κράτους.
 
Υπό μία έννοια η πολιτική είναι η τέχνη αντίστασης στο λαϊκισμό. Ο πολιτικός έχει βαθμούς ελευθερίας άσκησης της πολιτικής του στο πλαίσιο της ιδεολογίας που πρεσβεύει, βαθμούς ελευθερίας που μειώνονται από τις «ανεδαφικές λαϊκιστικές υποσχέσεις» που αναγκάζεται να παρέχει ώστε να καταλάβει την εξουσία. Αυτές «στοιχειώνουν» τη διακυβέρνησή του και τελικά οδηγούν στην πτώση του.
 
Το “λεφτά υπάρχουν”, τα Ζάππεια αλλά και το σκίσιμο των μνημονίων συμβολίζουν τη διαδικασία αυτή. Οι αρχηγοί αξιωματικής αντιπολίτευσης κυνήγησαν και έριξαν τους εαυτούς τους ως πρωθυπουργούς!
 
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το δίλημμα για “ ευρώ ή τη δραχμή” είναι επίπλαστο. Οι ψεύτικες υποσχέσεις δε θα εκλείψουν αυτομάτως αν αλλάξουμε νόμισμα. Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα ενδιαφέρεται μόνο για τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους με ψηφοφόρους - ομήρους, χωρίς  λύσεις για τα ουσιαστικά προβλήματά τους. Είναι ευχαριστημένο όταν μπορεί να ανταλλάσσει τις υποσχέσεις και τα ρουσφέτια με ψήφους.
 
Το δημόσιο ως κομματικό εργαλείο, ως δανειζόμενος στη θέση του ιδιωτικού τομέα, ως αγωγός διαφθοράς και συναλλαγής, πρέπει να εκλείψει. Αυτό δε θα γίνει με την δραχμή ευκολότερα από ότι με το ευρώ.
 
Η χώρα χρειάζεται μία μεγάλη Μεταρρύθμιση: Την αποκομματικοποίηση του δημοσίου τομέα. Οι επιμέρους υποσχέσεις, οι ιδεολογικές ψευτοδιαφορές είναι εκεί για να κρύψουν πως κανένα κόμμα εξουσίας δεν επαγγέλλεται το αυτονόητο: Το κράτος δεν είναι εργαλείο των κομμάτων αλλά υπηρέτης του λαού.
 
Δεν μας εμποδίζει το ευρώ να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα δικαιοσύνης  ώστε να απονέμει δίκαιες και γρήγορες αποφάσεις.
 
Δεν μας εμποδίζει το ευρώ να ιδιωτικοποιούμε ή να προμηθευόμαστε χωρίς διαφθορά.
 
Δεν μας εμποδίζει το ευρώ να κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή όσο «ψηλά» και αν βρίσκεται.
 
Δεν μας εμποδίζει το ευρώ να έχουμε διαφάνεια σε διαδικασίες, διαγωνισμούς ή επιλογές σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο.
 
Δεν μας εμποδίζει το ευρώ να περιορίσουμε τις σπατάλες και την κλοπή των δημοσίων πόρων.
 
Δεν μας εμποδίζει το ευρώ να έχουμε ορθολογική αξιολόγηση στο δημόσιο.
 
Δεν μας εμποδίζει το ευρώ να επιλύσουμε το πρόβλημα των αυθαιρέτων και της καταπάτησης των δασών ή του αιγιαλού.
 
Δεν μας εμποδίζει το ευρώ  να μην διορίζουμε με κομματικά κριτήρια.
 
Δεν μας εμποδίζει το ευρώ να βάλουμε τάξη στην χώρα μας. Ο μόνος ορισμός του πατριωτισμού που θα έπρεπε να μας συγκινεί.
 
Δεν μας εμποδίζει το ευρώ να σταματήσουμε να μετατρέπουμε τα εσωκομματικά προβλήματα σε προβλήματα της χώρας.
 
Μας εμποδίζει το πολιτικό σύστημα που φέρεται στους ψηφοφόρους σαν μικρά παιδιά, τάζοντάς τους λαγούς με πετραχήλια.
 
Μας εμποδίζει η έλλειψη τόλμης αλλά και φαντασίας στη διοίκηση. 
 
Μας εμποδίζει η έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος και η έλλειψη σεβασμού του κράτους στον πολίτη.
 
Μας εμποδίζει η έλλειψη οράματος.
 
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το χαμένο όραμα δεν μπορεί να είναι «να μας σβήσουν το χρέος», ή να «γλυτώσουμε για έναν χρόνο την περικοπή συντάξεων».
 
Σήμερα πρέπει να δουλέψουμε όλοι για να σταθεί η χώρα στα πόδια της με αξιοπρέπεια, για να γίνει τόπος προκοπής των παιδιών μας, για να βάλουμε τάξη με δικαιοσύνη, για να μην έχουμε ανάγκη τα δανεικά κανενός.
 
Οι δυνάμεις και ο πλούτος των Ελλήνων δεν έφυγαν, είναι ακόμη εδώ, έστω και τραυματισμένα. Περιμένουν ένα σήμα από ένα ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα που πρέπει να σαρωθεί αλλά και να αναμορφωθεί πρώτα το ίδιο πριν ηθικολογεί για την αναμόρφωση των άλλων.
 
Γιατί το πρόβλημα της χώρας μας είναι πρωτίστως πολιτικό!
 
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μακελειό στο Ορλάντο: Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε στην καρδιά των ΗΠΑ
Ο Αφγανός Ομάρ Ματίν από το 2007 εργαζόταν ως ένοπλος φρουρός στη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου
Η παράξενη και απίστευτα τραγική ιστορία του «Τιτανικού των Ναζί»
Η καριέρα του ήταν πιο δοξασμένη από αυτή του Τιτανικού και το τέλος του ακόμα πιο δραματικό - Βυθίστηκε την τελευταία ημέρα του πολέμου από φίλια πυρά παρασέρνοντας στον θάνατο πάνω από 5 χιλιάδες αιχμαλώτους εβραϊκής καταγωγής
Χόκινγκ: Η ανθρωπότητα απειλείται - Ποιοι είναι οι 3 μεγάλοι κίνδυνοι
«Μόνο αν ζήσουμε στο διάστημα θα τα καταφέρουμε, αλλά αυτό θα μπορέσει να γίνει σε 100 χρόνια και μέχρι τότε πρέπει να προσέχουμε» η συμβουλή του επιστήμονα
Ιορδανία: Δορυφόροι έφεραν στο φως τεράστιο μνημείο στην Πέτρα 2.150 ετών
Το μνημείο έχει το μήκος μιας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων, δύο φορές το πλάτος της, και βρίσκεται μόνο 800 μέτρα νότια του κέντρου της αρχαίας πόλης
Βρήκαν ξεχασμένο αρχαίο ελληνικό στεφάνι μυρτιάς 2.300 ετών
Βρέθηκε μέσα σε χαρτοκιβώτιο τυλιγμένο σε εφημερίδες κάτω από το κρεβάτι ηλικιωμένου που το κληρονόμησε από τον παππού του
Ο Ολυμπιακός ζητά την τιμωρία του Πεδουλάκη
Λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ στη σειρά των τελικών της Basket League ο Ολυμπιακός έκανε καταγγελία κατά του προπονητή του Παναθηναϊκού
Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Ένας τελικός που θα μπορούσε να είναι γιορτή...
Έπειτα από ταλαιπωρία, αναβολές και συσκέψεις ανάμεσα σε Κοντονή, ΕΠΟ και FIFA, οι δυο ομάδες βρήκαν το... δρόμο για το ΟΑΚΑ και είναι έτοιμες να κοντραριστούν (20:30 OTEsports και μαγνητοσκοπημένο από την ΕΡΤ) για την τελευταία κούπα της χρονιάς
Κυπελλούχος η ΑΕΚ, 2-1 τον Ολυμπιακό στο άδειο ΟΑΚΑ
Με την κατάκτηση του Κυπέλλου συνοδεύτηκε, τελικά, η επιστροφή της Ένωσης στα «μεγάλα σαλόνια» - Η ομάδα του Μανωλά προηγήθηκε με 2-0 (39` Μάνταλος, 51` Τζιμπούρ) εκμεταλλευόμενη τα αμυντικά κενά των ερυθρόλευκων - Ο Τσόρι Ντομίνγκεζ μείωσε για τον Ολυμπιακό στο 85`
Εκπληκτικά πορτρέτα που δεν θα πιστεύετε ότι είναι ζωγραφισμένα στο χέρι